Cumpararea și plata prestațiilor de invaliditate temporară

Conform legislației Federației Ruse, angajații unui contract de muncă sunt supuși asigurărilor sociale de către stat. Conform legii, un cetățean sau un străin, subiectul asigurat, la locul său de muncă poate primi prestații de invaliditate temporară pentru perioada în care nu a putut să îndeplinească sarcini oficiale din cauza propriei sale sănătăți sau îngrijirea unei persoane bolnave din familie: angajatorul trebuie să-l asigure și să-l plătească .

Ce este prestația de invaliditate?

Ca un tip de securitate socială, este foarte importantă garantarea sprijinului material pentru un angajat cu incapacitatea sa temporară de a lucra. La baza sa, această plată prevede o compensație parțială a veniturilor pierdute din muncă: salariatul poate pierde capacitatea de a îndeplini sarcini oficiale din cauza deteriorării stării de sănătate a membrilor familiei sale, necesitând îngrijiri. Furnizarea de plăți este reglementată de lege Legea federală privind prestațiile de handicap temporar nr. 255-FZ, Ordinul Ministerului Sănătății și Dezvoltării Sociale nr. 91 și Codul Muncii al Federației Ruse.

Cui i se plătește

Asiguratii in conditiile legii sunt cetatenii Federatiei Ruse, strainii si apatrizii cu resedinta permanenta sau resedinta temporara / sederea in Rusia (cu exceptia specialistilor cu inalta calificare):

 • colaborarea la contractele de muncă, inclusiv șefii de întreprinderi - fondatori unici, proprietari;
 • funcționari publici, angajați municipali;
 • cetățeni care înlocuiesc continuu posturile guvernamentale la nivelul federației, subiectul Federației Ruse și la nivel municipal;
 • participanți la o cooperativă de producție în care lucrează personal;
 • slujitori ai bisericii;
 • cei vinovați în instanță și persoanele private de libertate care primesc salarii.

Conform unui contract de muncă, unei persoane i se recunoaște că lucrează din momentul începerii obligatorii a activității sau care este admisă la muncă. Persoanele implicate în activități de advocacy, activități notariale, antreprenori individuali, membri ai comunităților familiale tribale ale grupurilor etnice din Nord și fermelor agricole și țărănești sunt asigurate dacă plătesc singuri primele de asigurare în conformitate cu Legea nr. 255-FZ.

Când se acordă beneficiul?

Dreptul la plata compensațiilor apare atunci când:

 • incapacitatea de a lucra cu boala, traumatisme, inclusiv chirurgia pentru a pune capăt unei sarcini, fertilizare in vitro;
 • îngrijirile necesare pentru un membru al familiei bolnave;
 • carantina celui mai asigurat sau incapabil din punct de vedere legal din familie, inclusiv copiii instituțiilor de învățământ ale copiilor până la vârsta de șapte ani;
 • proteze într-un spital specializat din motive medicale;
 • stațiune medicală după îngrijire imediat după tratamentul internat (nu mai mult de 24 de zile, cu excepția tuberculozei).

Motivele pentru plata prestațiilor de invaliditate temporară

Reglementările federale stau la baza numirii concediului de sănătate desemnat pentru compensații (certificat de incapacitate de muncă). Un document privind dizabilitatea este emis de o instituție medicală autorizată, incluzând o evaluare de către experți a dizabilității temporare. Plata se face la locul de muncă unde asigurarea a fost asigurată de angajator. Persoanele cu handicap care decurg după concediere, în termen de 30 de zile de la încheierea relației de muncă, plățile trebuie să fie stabilite de angajatorul ultimului loc de muncă sau de diviziunea teritorială a Fondului de asigurări sociale.

Documente pentru numire

Pentru a primi compensații, trebuie să furnizați:

 • O listă a bolnavilor completată de o instituție medicală în conformitate cu forma și procedura aprobate.
 • Din locul de muncă al altor asigurători, informații despre veniturile din muncă, din valoarea cărora se calculează compensația socială și despre perioada de incapacitate temporară de muncă în zilele calendaristice, timp în care nu au fost plătite contribuții salariale Fondului de asigurări sociale. La plata FSS, organul său teritorial, se oferă suplimentar o confirmare a experienței de asigurare.
 • Dacă un cetățean lucrează pentru mai mult de un asigurator, plățile se fac pentru unul dintre ultimele locuri de muncă la alegerea asiguratului. În acest caz, un certificat este furnizat de la alți asigurători / angajatori pe care nu i-au plătit.

Condiții de aplicare a prestațiilor

Plățile sunt alocate de către asigurat în termen de 10 zile calendaristice după ce cetățeanul asigurat solicită primirea acestora după depunerea documentelor solicitate. Primirea directă se efectuează cât mai curând posibil după numirea perioadei de salarizare. În absența certificatului de câștig furnizat, prestația este atribuită în conformitate cu documentele cetățeanului asigurat și informațiile asiguratului.

Atunci când este furnizat un certificat, compensația este recalculată pe întregul timp, dar cu cel mult 3 ani înainte de depunerea certificatului. Indemnizația va fi alocată la solicitarea acesteia în termen de cel mult 6 luni de la data restaurării dizabilității (sau a determinării dizabilității), completării protezelor, îngrijirii pacientului, carantinei, îngrijirilor ulterioare. Dacă motivul contestației premature a fost justificat este considerat de Fondul de asigurări sociale conform listei specifice aprobate.

Cuantumul prestațiilor temporare de invaliditate

Suma compensației plătite depinde de durata perioadei, de cât timp au fost plătite primele de asigurare ale cetățeanului - experiența sa de asigurare. Veniturile medii sunt determinate timp de 2 ani, ultimul înainte de apariția handicapului temporar. Venitul mediu zilnic nu poate depăși nivelul mărimii maxime a bazei pentru evaluarea contribuțiilor la Fondul de asigurări sociale, stabilit de lege la momentul evenimentului asigurat. În 2019, valoarea medie zilnică maximă este de 1901,37 ruble.

Formula de calcul

Valoarea plăților trebuie calculată după cum urmează: indemnizația zilnică se înmulțește cu zilele calendaristice (numărul acestora) pentru care a fost emis concediul medical. În caz de boală, vătămare, proteze conform indicațiilor, carantină, îngrijire ulterioară, mărimea este stabilită din experiența de asigurare:

 1. 100% din câștigurile medii cu experiență de 8 ani sau mai mult;
 2. 80% - 5-8 ani de experiență;
 3. 60% - până la 5 ani de experiență.

Indemnizația este determinată în cuantum de 60% din venitul mediu din boală, traumatism care a avut loc în termen de 30 de zile calendaristice după încetarea relațiilor de muncă supuse asigurărilor sociale. În cazul vătămărilor industriale, indemnizația este de 100%, excluzând experiența. Atunci când aveți grijă de un ambulatoriu în familie, cu excepția copiilor sub 15 ani, compensația socială este atribuită din experiența de asigurare, iar pentru îngrijirea unui copil bolnav este:

 • în timpul tratamentului ambulatoriu, primele 10 zile calendaristice sunt plătite din durata perioadei de asigurare, iar următoarele 50% din câștigurile medii;
 • în timpul tratamentului internat - se consideră din perioada de asigurare.

Vechime pentru prestații

Pentru a calcula experiența de asigurare, perioada include perioada contractului de muncă, serviciul public, serviciul municipal și alte activități, când persoana a fost supusă unei asigurări sociale pentru probabilitatea de handicap temporar, precum și în legătură cu maternitatea. Alături de aceasta, perioada serviciului militar este inclusă în experiență. Experiența de asigurare este calculată în funcție de calendar.

Calcularea indemnizației salariale

Cu o experiență de asigurare a cetățenilor mai mică de 6 luni, mărimea este limitată de salariul minim stabilit de lege, iar în zonele în care se stabilește că coeficientul de district este aplicat salariilor, salariul minim se aplică cu un astfel de coeficient. Dacă în perioada de facturare cetățeanul nu a avut un venit de muncă sau a fost sub salariul minim, atunci câștigurile medii sunt egale cu suma minimă înmulțită de coeficientul raional.

Plata prestației de invaliditate

Cetățeanul primește fonduri de la asigurat / angajator în modul stabilit de companie pentru plata salariilor. Dacă plățile sunt efectuate de Fondul de asigurări sociale, care a alocat prestații temporare de invaliditate, acesta poate fi emis prin oficiul poștal federal, o organizație bancară la solicitarea beneficiarului asigurat.

Cine plătește

Conform procedurii generale, compensația se plătește la locul de muncă al salariatului. Fondul SS poate solicita plata direct:

 • cetățenii cu dizabilități la o lună după concediere;
 • angajați independenți (antreprenori individuali, notari, avocați, membri ai comunităților familiale-tribale din Nord și ferme, practicieni privați) cu contribuții voluntare la Fondul de asigurări sociale;
 • angajații în cazuri de imposibilitate de a primi fonduri de la angajator (încetarea activității, procedura de faliment, insolvență, evaziune fiscală).

Aflați mai multe despre serviciul online pentru raportarea la FSS.

Termeni de plată

Nu există o perioadă separată pentru prestații, acestea sunt plătite la cel mai apropiat salariu. Sumele care au fost plătite excesiv asiguratului nu sunt colectate, cu excepția unei erori în calcul și a acțiunilor neloiale ale destinatarului (informații incorecte). Reținerea este limitată la 20% din indemnizație sau salariu; la încetarea lor, datoria rămasă va fi percepută prin instanță.

Video: Calculul angajării prestațiilor de invaliditate temporară

Urmărește videoclipul: Persoanele cu dizabilităţi vor primi un voucher de de euro pentru dispozitive asistive (Aprilie 2020).