Tratamentul spurului calcanal: mijloace și metode eficiente

Fasciita plantară (exostoză) este o boală denumită în mod obișnuit spurul călcâiului (așa se numește deoarece apare o creștere osoasă pe călcâie datorită creșterii osoase). Principalul simptom este durerea, agravată de efort. Diagnosticul acestei boli este simplu - opriți polenizarea pacientului și radiografiile.

Metode de tratament a pintenului de călcâie

Uneori apare o întrebare dureroasă - cum să tratezi pintenii de călcâi? Există o mulțime de răspunsuri la aceasta:

 • medicina tradițională, inclusiv metode medicamentoase, fără medicamente, chirurgicale;
 • medicina tradițională, rețete care s-au acumulat de-a lungul generațiilor.

Metodele tradiționale de tratare a bolilor de călcâi includ terapia medicamentoasă (medicamente antiinflamatorii, patch-uri de încălzire) și non-medicamente sau hardware - metoda undelor de șoc, laser, ecografie, terapie cu radiografie. Înțelepciunea populară sugerează ameliorarea durerii cu iod, folie, sare, miere, alcool, oțet sau bilă.

Terapia cu valuri de șoc

Terapia cu valuri de șoc, cunoscută astăzi, este tratamentul cu un dispozitiv special care generează unde ultrasonice cu o frecvență strict definită. Acestea pătrund liber, nedureros prin țesuturile moi, afectând osul bolnav cu un micromasaj intens care distruge formarea osoasă patologică. Tratamentul pintenului de călcâi cu valuri ajută la reducerea procesului inflamator, la reducerea durerii. UVT are următoarele efecte pronunțate:

 • distrugerea calcificărilor până la dispariția completă a creșterii;
 • stimularea circulației sângelui la locul inflamației;
 • scăderea pufului;
 • întărirea și tonifierea mușchilor piciorului.

Cu laser

Tratamentul cu laser al pintenilor de călcâi este foarte eficient. Are același principiu ca UVT: un fascicul laser ameliorează inflamația, reduce durerea și umflarea piciorului. Medicul transmite un loc dureros din patru proiecții diferite, cu un fascicul de 80 mW și o frecvență de 50 Hz. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să aveți minimum două cursuri de zece zile de terapie cu un interval de două săptămâni. În cazuri deosebit de avansate, este posibil un al treilea curs, înainte de care trebuie să aștepți cel puțin două săptămâni.

Cursurile repetate de terapie cu laser se efectuează cu creșterea puterii și a frecvenței de expunere. Citirile maxime posibile ale dispozitivului utilizat pentru evoluția complexă a bolii și absența completă a complicațiilor asociate sunt de 90 mW și 600 Hz. Beneficii laser:

 • vă permite să faceți fără un mod radical de a scăpa de vârful piciorului - intervenție chirurgicală pentru a îndepărta o parte din os;
 • nu necesită medicamente;
 • fără dependență;
 • fără reacții alergice, reacții adverse;
 • efectul este nedureros - nu necesită anestezie (novocaină etc.).

Plastyr-

Medicina conservatoare modernă cunoaște multe răspunsuri diferite la întrebarea modului de a vindeca pintenul de călcâi. Când faceți un diagnostic de fasciită plantară, primul lucru de făcut este să încercați tratamentul pintenilor pe călcâi acasă, și trebuie să începeți cu plasturele. Un petic obișnuit de ardei, care are o circulație sanguină stimulantă, efect antiinflamator, analgezic și iritant local, face față perfect acestei sarcini. Când se aplică într-un stadiu incipient al bolii, se poate evita o intervenție mai gravă.

Ultrasunete

Unul dintre cele mai minunate moduri de a scăpa definitiv de o boală neplăcută este tratarea cu ultrasunete a pintenului de călcâi. Medicul încălzește punctele inflamate cu ultrasunete la două grade pentru o perioadă scurtă de timp, oferind un masaj intern al țesutului muscular, contribuind la creșterea circulației sângelui și la reducerea gradului de inflamație. Cu toate acestea, la fel ca în majoritatea metodelor, ecografia are contraindicații. Nu poate fi utilizat în următoarele condiții:

 • sarcinii;
 • hipotensiune arterială;
 • aritmie;
 • tromboflebită;
 • tulburări nervoase;
 • infecții acute.

Terapia cu raze X

Ar trebui să știți că o radiografie singură nu vă va ajuta. Tratamentul bolilor de călcâi cu radiografie este posibil doar în combinație cu alte metode de efect terapeutic. Terapia cu raze X ajută la combaterea inflamației, are un efect analgezic instant, dar este necesar să o suplimentăm cu medicamente adecvate - atunci recuperarea va fi rapidă și completă. Pentru perioada de tratament, trebuie să limitați sarcina pe picior, pentru a evita mai multe răni.

Gradul de expunere pentru acest tip de tratament este minim, deci se poate face în cursuri de cinci până la zece proceduri. Cu toate acestea, există categorii de pacienți cărora le este contraindicată radiografia, chiar și în doze mici - acestea sunt femei însărcinate, în special în stadiile incipiente ale gestației, copii sub vârsta de un an. Dacă fasciita plantară apare în timpul sarcinii, ar trebui să alegeți o metodă diferită de tratament.

Unguent

Dacă metodele moderne de înaltă tehnologie sunt contraindicate, atunci cum să tratăm pintenii de călcâi? Cu această complicație, terapia medicamentoasă ar trebui încercată, în primul rând - unguent. Unguent cu indometacină, hidrocortizon sau diclofenac se descurcă bine cu această sarcină. Acestea trebuie utilizate în conformitate cu recomandările medicului curant sau cu instrucțiunile. De regulă generală, unguentul trebuie aplicat zilnic de trei ori pe zi, cel puțin 2 săptămâni.

Preparate pentru tratamentul bolilor de călcâi

Aceasta este o afecțiune foarte dureroasă - pintenul de călcâie - tratamentul său poate fi amânat pentru cei care nu au încredere în medicina modernă. Cei care urmează cu exactitate toate prescripțiile medicului au șanse mari să se recupereze rapid și eficient, deoarece medicamentele antiinflamatoare combinate cu o dietă atent selecționată, gimnastică și fizioterapie pot face minuni. Tratamentul conservator al pintenilor de călcâi implică utilizarea de medicamente legate de AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).

Aceasta este o categorie largă, dintre care cei mai cunoscuți reprezentanți sunt diclofenacul, dimexidul, diprospanul. Cu toate acestea, aceste fonduri nu pot fi utilizate mult timp, sunt interzise persoanelor care suferă de gastrită și ulcer peptic. În plus, AINS nu calmează durerile instantaneu, ar trebui să treacă ceva timp. Dacă pacientul nu poate opri activitatea, trebuie să faceți o injecție antidirigent de acțiune pe termen lung - așa-numita blocadă.

Stelki-

Talpurile ortopedice sunt utilizate pe scară largă în comunitatea medicală pentru tratamentul bolilor de călcâi. Acest mod auxiliar de non-medicamente de a atenua afecțiunea contribuie la recuperarea rapidă a pacientului, îmbunătățindu-i calitatea vieții. Talpa este selectată de medicul din clinică, făcută individual pentru fiecare pacient, sprijină piciorul în punctele corecte, reduce încărcarea pe călcâi la mers. Zonele afectate ale țesutului muscular din jurul creșterii osoase (fascia) sunt mai puțin rănite, iar tratamentul este mai rapid și mai eficient.

Tratament alternativ pentru pintenii de călcâi la domiciliu

Cu durere ascuțită în picior, forțând să pășească doar pe degete și, ca urmare, punând întrebarea cum să tratezi pintenul călcâiului, cea mai bună soluție ar fi să vizitezi imediat un medic. Dacă medicul nu este disponibil, atunci trebuie să știți cum vă puteți ajuta în grabă. Mijloacele de tratament pentru pintenii de călcărie la domiciliu constau în multe metode de a ajuta pacientul fără a vizita o instituție medicală. Aceasta include chiar și metode extravagante, cum ar fi încălzirea unui ou de pui (cu eficiență dubioasă) și înfășurarea zonei afectate cu o frunză de brusture.

Pe Internet puteți găsi dispozitive pentru fizioterapie independentă, de exemplu, „Vitafon”. Cu o utilizare corectă și în timp util, în combinație cu exerciții gimnastice atent selectate, astfel de dispozitive pot fi cu adevărat utile, dar nu pot fi utilizate fără să vă consultați medicul. Pentru a determina cum să tratezi un pinten de călcâi, în acest caz doar un medic poate, auto-medicarea poate duce la rezultate complet opuse.

Iod

Iodul are un efect de încălzire asupra pielii și țesutului muscular, crescând astfel circulația sângelui în zona afectată, reducând astfel treptat inflamația și durerea. Medicii consideră această metodă de tratament îndoielnică, dar ajută, mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Iodul poate fi utilizat în diferite moduri: făcând comprese, frecând zonele afectate, făcând băi de picioare cu adăugarea de medicament în apă.

Este clar că este foarte dificil să scapi de pintenul de călcâi doar cu ajutorul mijloacelor de iod. Iodul poate înmuia ușor formarea oaselor și, astfel, reduce durerea, dar pentru cel mai bun efect este necesar să folosiți în mod cuprinzător diferite abordări ale tratamentului. Dacă tratamentul este efectuat pentru pinteni cu iod la începutul bolii și faceți acest lucru în mod regulat, fără a aștepta exacerbări, atunci puteți asigura o remisiune stabilă pentru mulți ani.

Bilă

Unul dintre modurile eficiente de a scăpa de durerile de picior este de a trata pintenii de călcâi biliare. Bile de vite utilizate pentru aceasta - cu adaos de alcool etilic, parfumuri, rafinate - pot fi cumpărate la o farmacie. Trebuie folosit foarte atent, pentru că altfel poți chiar obține o arsură. Principiul acțiunii bilei este același cu cel al tuturor celorlalte metode populare - pentru încălzirea călcâiului dureros, creșterea circulației sângelui și, prin urmare, reduce inflamația, dar, deoarece este o substanță potentă, are mai multe contraindicații decât alți agenți non-farmacologici. Printre ei:

 • varsta pana la 12 ani;
 • leziuni ale pielii plantare;
 • inflamație purulentă;
 • sarcinii;
 • alăptării.

Oțet

Medicii sunt adepți ai medicinei tradiționale, ei nu cred că tratamentul bolilor de călcâi cu oțet poate avea cel puțin un efect pozitiv, dar zvonul popular spune altfel. Bunicile noastre credeau, de asemenea, că oțetul a fost capabil să înmoaie creșterea oaselor și să amelioreze inflamațiile, existând dovezi reale în acest sens. Cu o boală în formă avansată, oțetul nu va ajuta, dar într-un stadiu incipient este capabil să atenueze starea și să intre într-o remisie stabilă. Pentru a obține cel mai bun efect, trebuie să îl utilizați în combinație cu alte ingrediente, de exemplu, unguent cu oțet și ou:

 1. Spargeti un ou intr-un bol, cu cat sunt mai proaspete cu atat mai bine.
 2. Bateți cu o furculiță sau bateți până când este neted.
 3. Clătiți coaja, uscați la cuptor și măcinați într-o mașină de tocat cafea până la gradul de pulbere.
 4. În borcan, amestecați oul, pulberea și 100 ml de oțet (este mai bine să luați măr natural).
 5. Închideți borcanul bine, puneți-l într-un sac de pânză strâns și lăsați 3 zile.
 6. Adăugați un pachet de unt sau 200 de grame de grăsime topită nesalată.
 7. Aduceți într-o baie de apă la o consistență omogenă.
 8. Păstrați la frigider, ungeți călcâiul adânc în mod liberal de trei ori pe zi noaptea, după procedura punând un ciorap de lână.

Folie

Dintre toate metodele neconvenționale, tratamentul bolilor cu toc cu folie arată cel mai extravagant. Folia de aluminiu are capacitatea de a afecta puncte biologic active ale corpului, ameliorează durerea și inflamația în acele zone în care este necesar. Pentru a începe tratamentul cu această metodă, ca în orice alt mijloc, trebuie să vă consultați medicul, dar această metodă nu are contraindicații. Pentru a scoate pintenul călcâiului, trebuie să înfășurați piciorul cu folie cu partea strălucitoare în interior și să-l fixați cu ajutorul unei benzi.

Sare

Sarea este un agent antibacterian binecunoscut. Datorită compoziției sale agresive, este, de asemenea, un excelent conservant. În tratamentul bolilor de călcâi cu sare, pe lângă încălzirea călcâiului bolnav și îmbunătățirea circulației sângelui, metabolismul din țesuturile afectate este normalizat, iar durerea este eliminată. Puteți utiliza instrumentul sub formă de comprese, de exemplu, cu iod sau băi calde sau pur și simplu coborând piciorul dureros în sare încălzită. În acest caz, apare și un masaj blând.

Miere

Metoda de tratare a bolilor de călcâi cu miere este foarte plăcută, deoarece mierea în sine este o substanță plăcută - dulce, aromată. Se folosește numai sub formă de comprese în combinație cu alte ingrediente, de exemplu, cu varză proaspătă:

 1. Un cap mare de varză de dezasamblat pentru a obține frunzele interioare.
 2. Faci puțin frunza pentru a obține picături de suc.
 3. Întindeți bine foaia sfărâmată cu miere.
 4. Atașați-vă la un picior dureros.
 5. Purtați un ciorap de lână și lăsați-l peste noapte.
 6. Repetați noaptea timp de trei săptămâni.

Alcool

Alcoolul este un antiseptic și dezinfectant excelent, care are și un efect de încălzire. Tratamentul cu spur de călcâi cu alcool este foarte eficient și sigur, deși are mai multe limitări. Nu este permisă utilizarea acestei metode de a scăpa de fasciita plantară pentru copii, femei însărcinate, alăptare, pentru persoanele care suferă de boli ale ficatului și ale sistemului nervos central.

Aflați cum să tratați pintenii pe picioare în alte moduri.

Opinii

Marina, 43 de ani. Lucrez ca poștaș, mereu pe picioare și într-o zi am observat că este dureros să mă calce pe piciorul stâng. Au făcut o radiografie - un pinten de călcâie. Nu există niciun chirurg în satul nostru, nu a fost profitabil să merg la centrul raional pentru proceduri, a trebuit să caut metode alternative de tratament. Compresele de iod au efectuat o minune! După 2 săptămâni de tratament, am uitat de durerile de călcâi.
Galina, 55 de ani. Trecutul sportiv activ și anii următori de antrenor și-au făcut treaba - piciorul a început să se deranjeze. La început, ușor, apoi mai rău, a început să șchiopeteze. Medicul a găsit motivul - pintenul de călcâi, a prescris un curs de terapie cu laser și injecții de diclofenac. După 2 săptămâni, am putut reveni la munca mea preferată și studenții plictisiți!
Tatyana, 58 de ani. N-am avut niciodată prea multă durere, dacă ceva doare undeva, mereu se stinge de la sine și, la început, nu a fost atent la disconfortul din picior, dar într-o dimineață s-a ridicat din pat și a strigat de durere. A trebuit să alerg de urgență la doctor pentru a face o radiografie. Medicul i-a prescris 10 ședințe de UVT și plasture cu piper. Ajutat grozav!
Atenție! Informațiile prezentate în articol sunt destinate doar orientării. Materialele articolului nu necesită tratament independent. Doar un medic calificat poate face un diagnostic și poate oferi recomandări pentru tratament pe baza caracteristicilor individuale ale unui anumit pacient.