Reabilitare acasă după înlocuirea șoldului: perioade de recuperare

Un pacient care a avut recent o endoproteză instalată are nevoie de îngrijire și asistență specială. Este important să-l ajutăm să restabilească funcțiile motorii acasă cât mai curând posibil. Pentru a face acest lucru, exersați zilnic fizioterapia și respectați o serie de reguli pentru a evita complicațiile.

Perioade de reabilitare după înlocuirea șoldului

Chirurgia de înlocuire a șoldului este prescrisă pentru fractură de șold, coxartroză, osteonecroză, artrită reumatoidă. Dacă mai devreme aceste boli însemnau dizabilitate, acum datorită tratamentului de succes pacientul poate restabili activitatea funcțională a articulațiilor. Pentru a accelera perioada de reabilitare la domiciliu după înlocuirea șoldului, trebuie să urmați toate recomandările medicului și să efectuați în mod regulat exerciții fizice speciale pentru picioare. Fiecare perioadă de recuperare necesită respectarea anumitor reguli.

Perioada timpurie

Imediat după operația de înlocuire a șoldului, pacientul va fi sub supraveghere medicală. În această perioadă, este important să monitorizați sistematic temperatura corpului, să schimbați pansamentele în timp, să observați activitatea sistemului respirator și cardiovascular. Umflarea picioarelor este îndepărtată cu o compresă cu gheață. Dacă este necesar, medicul poate prescrie o transfuzie de sânge și un tratament medicamentos cu diluatori de sânge (acest lucru ajută la prevenirea trombozei). Pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor, antibioticele sunt prescrise în a doua zi după operație.

Durerea apare după instituirea unei articulații artificiale. Cu toate acestea, este o consecință normală a intervenției chirurgicale. De regulă, durerea este oprită cu calmante sau injecții. Unii pacienți au un cateter intravenos prin care se administrează un analgezic. Durata folosirii agenților de calmare și a dozajului de medicamente este ajustată de către medic.

În prima zi după înlocuirea șoldului, pacienții sunt în poziție supină. Pentru a evita luxația, nu îndoiți piciorul cu proteza mai mare de 90 de grade. Pentru a evita rănirea, pacienții plasează o rolă specială între extremitățile inferioare. În plus, imediat după operație, pacientului aflat în poziție supină i se recomandă să ia ușor piciorul operat în lateral. Prima dată de reabilitare este strict interzis să luați independent o pătură întinsă în fundul patului.

Perioada târzie

După reabilitare precoce, începe o perioadă mai lungă de recuperare a pacientului, care se întinde pentru câteva luni. În acest moment, ar trebui să creșteți treptat durata mersului cu sprijin. În același timp, trebuie să vă țineți spatele drept și să priviți în fața voastră. Maximul zilnic este de 30 de minute de mers pe jos. Doar viteza și distanța sunt permise să crească. În termen de 2 luni de la înlocuirea șoldului, nu puteți urca scările mai mari de 1 zbor.

Reabilitarea la domiciliu după înlocuirea șoldului implică o odihnă bună. Este mai bine să vă culcați pe spate, dar dacă sunteți mai confortabil de partea dvs., așezați o pernă sau o pernă moale între genunchi. Dormitul este pe o saltea ortopedică dură, înălțimea patului trebuie să fie cel puțin până la genunchi. Este mai bine să te îmbraci în timpul reabilitării stând pe un scaun și cu ajutorul unei persoane dragi. Este interzis să purtați singur șosete sau pantofi - acest lucru duce la îndoirea excesivă a articulației șoldului.

Perioada de recuperare funcțională

Reabilitarea după proteza articulației șoldului se încheie după o perioadă de trei luni, însă recuperarea funcțională a piciorului ar trebui să continue. Dacă a trecut perioada indicată și durerea de la picior nu trece sau există disconfort la mers, merită să folosiți un baston. În ciuda faptului că o persoană se poate întoarce deja la serviciu și conduce o mașină, sportul activ este permis numai după 8-12 luni.

Unul dintre medicii poate crește termenul de reabilitare la domiciliu. Această decizie este afectată de vârstă, istoricul medical al pacientului, patologiile sistemice și hipersensibilitatea la medicamente. Pentru a accelera recuperarea după înlocuirea șoldului la domiciliu, trebuie efectuată terapia de exerciții prescrise de un medic. În plus, masajul terapeutic și kinetoterapia sunt de mare ajutor. Dacă este posibil, pacientul trebuie să se odihnească cel puțin o dată pe an într-un sanatoriu sau într-un centru medical specializat.

Ce reguli trebuie respectate în perioada postoperatorie

Indiferent dacă operația articulației șoldului a fost totală sau parțială, o persoană trebuie să respecte o serie de reguli pentru refacerea rapidă a funcției motorii:

 • puteți sta și să vă ridicați în a doua zi după operație (pentru aceasta trebuie să utilizați balustrade);
 • în ziua a 5-a este permis să urci mai multe trepte ale scării, în timp ce primul pas trebuie făcut cu un picior sănătos (dimpotrivă, la coborâre);
 • activitatea fizică trebuie crescută lent, făcând mișcări bruște să fie interzisă;
 • nu puteți sta acasă pe scaune / fotolii joase, ridica obiecte de pe podea fără ajutorul dispozitivelor externe;
 • trebuie să mențineți greutatea corporală normală;
 • lăsat să doarmă pe spate sau lateral cu o rolă între genunchi;
 • Conducerea unei mașini este permisă cel puțin după 2 luni de reabilitare la domiciliu;
 • este necesar să respectați o dietă echilibrată (cantitatea de mâncare cu fier trebuie crescută, beți multă apă);
 • relațiile sexuale pot fi reluate la 2 luni de la înlocuirea șoldului.

Recuperare după înlocuirea șoldului acasă

Întrucât cea mai mare parte a reabilitării are loc acasă, merită să știți care sunt aspectele importante pentru restaurarea rapidă a funcției motorii a picioarelor. Un loc important îl ocupă exercițiile terapeutice. Dacă în timpul exercițiului fizic simțiți durere sau disconfort sever, este mai bine să întrerupeți exercițiul și să consultați un medic. În fiecare zi timp de 3 luni de reabilitare la domiciliu, trebuie să bandajezi membrul operat cu un bandaj elastic - acest lucru va ajuta la ameliorarea umflăturii.

La început, mișcarea în jurul casei este permisă doar cu ajutorul cârjelor, mai târziu puteți merge la baston. Medicii recomandă utilizarea lui timp de șase luni. În același timp, o trestie trebuie așezată în același timp cu piciorul operat. Nu vă puteți înclina înainte în timp ce conduceți, dar dacă vă este dificil altfel, încetiniți și faceți pași mici. Temele sunt permise să facă. Singura condiție este să puteți lucra dacă nu există încărcătură pe membrul bolnav. Este strict interzis să ridicați orice greutate în timpul reabilitării casei.

Cum să mergi pe cârje

La câteva zile după endoproteze, medicul vă permite să vă ridicați din pat. Prima dată se întâmplă acest lucru cu ajutorul unui instructor de kinetoterapie care explică pacientului regulile pentru mutarea și utilizarea cârbilor. Tehnica de mers arată astfel:

 • când urcați scările, mișcarea începe cu un picior sănătos;
 • mișcarea este: aplecați-vă pe cârje și mutați un membru sănătos la pas;
 • în continuare împingeți cu cârje de la podea și transferați greutatea corpului în acest picior;
 • trageți membrul operat, în timp ce rearanjați cârligele la treapta superioară;
 • când mergi pe scări, totul se întâmplă invers - primul loc cârje pe treaptă;
 • aplecându-se pe ele, deplasați-vă pe piciorul dureros, lăsând accentul pe unul sănătos;
 • pune un picior sănătos pe același pas și odihnește-te pe el.

Un set eficient de exerciții după înlocuirea șoldului

Fără exerciții de fizioterapie, reabilitarea la domiciliu după înlocuirea șoldului nu este posibilă. Nu există exerciții universale pentru restabilirea funcționalității unui membre: fiecare perioadă de reabilitare implică efectuarea mișcărilor de complexitate diferită. Programul de cursuri este selectat de medic. În prima zi de reabilitare, pacientul are voie să facă următoarele exerciții la domiciliu:

 • întinderea alternativă a degetelor picioarelor peste el însuși cu picioarele întinse;
 • mișcări circulare ale picioarelor;
 • stoarcerea / deblocarea degetelor de la picioare.

Mai târziu, exercițiile devin mai complicate și arată astfel:

 • în poziție în picioare, piciorul protetic este retras cu 25-30 cm înainte și revine în poziția inițială (10-15 repetări);
 • piciorul se ridică cu genunchiul îndoit până la o înălțime de 30 cm (de 10 ori);
 • piciorul este maxim îndoit în lateral și se întoarce, pacientul se ține de un scaun sau o balustradă, stă cu spatele plat (de 6-7 ori);
 • ridicarea piciorului în sus, fără a îndoi genunchiul (până la 10 repetări).

De asemenea, aflați ce să faceți dacă gâtul vă sângerează.

Atenție! Informațiile prezentate în articol sunt destinate doar orientării. Materialele articolului nu necesită tratament independent. Doar un medic calificat poate face un diagnostic și poate oferi recomandări pentru tratament pe baza caracteristicilor individuale ale unui anumit pacient.