Cum să aibă grijă de ficus acasă

Ficus este o plantă preferată de grădinari. Datorită calităților estetice ridicate, această floare ocupă primul loc printre omologii săi. Când cumpărați o oală cu o coroană luxuriantă sau o luați ca un cadou, trebuie să întrebați imediat cum să vă îngrijiți ficusul acasă. Folosiți sfaturile valoroase ale grădinarilor experimentați și veți stăpâni toate complexitatea creșterii și propagării acestei plante.

Soiuri de ficus

În sălbăticie, există aproximativ 1.500 de soiuri de ficus. Acasă se cultivă nu mai mult de 20 de plante cu aspect diferit, care diferă prin forma și culoarea frunzelor. Fiecare subtip are propriile sale caracteristici, dar orice ficus este o plantă fără pretenții, care nu necesită mult efort pentru a crește. Aceste plante nu pot înflori, dar sunt indispensabile pentru decorarea și amenajarea apartamentelor, birourilor și camerelor cu lipsă de lumină naturală.

Benjamin

O plantă interioară frumoasă care are mai multe specii - ficusul casei lui Benjamin. Aceste plante diferă prin culoarea frunzelor și prin forma semințelor. Ficus Benjamin este bun prin faptul că este posibil să creezi forme diferite de plantele cultivate dacă împletiți ramuri flexibile, datorită creșterii rapide a sistemului tulpin. Această plantă îi plac tunsurile obișnuite, apoi frunzișul arată bine îngrijit și luxuriant. Din acest tip de plantă, grădinarii amatori fac cu ușurință un copac de bonsai. Există mai multe dezavantaje ale acestei plante:

 • este predispus la căderea frunzelor în perioada de toamnă-iarnă, deoarece se pregătește pentru vegetația de primăvară (crește nou frunziș);
 • frică de ciorne, prezența lor determină căderea frunzelor, de aceea este necesar să se creeze condiții favorabile pentru ficusul lui Benjamin;
 • nu-i place lumina directă a soarelui, când cad pe plantă, frunzele devin palide și subțiri;
 • dacă planta nu este tăiată în timp, ramurile se întind, devin subțiri și inexpresive.

Rulment de cauciuc (elastic)

Acest tip de plante de tuf are o varietate de forme, înălțime, culoare a ramurilor și frunzelor. Această floare este îndrăgită de mulți cultivatori de flori începători și de oamenii care sunt adesea într-o călătorie, deoarece el nu solicită îngrijire, are mai multe avantaje față de frații săi:

 • nu se teme de proiecte, o astfel de plantă nu va scădea frunzele atunci când temperatura scade;
 • nu necesită monitorizare frecventă a udării. Dacă ați uitat sau nu a fost posibil să udati planta, ficusul nu va pierde frunzele, acestea se vor ofera ușor. După udare, planta revine repede la normal;
 • lipsit de iluminare: se simte bine într-o cameră întunecată, calm la lumină și umbră difuză. În această condiție, ficusul purtător de cauciuc va avea frunze ușor mai mici decât dacă ar fi la lumină.

Arborele Bonsai

Arta creșterii de plante mari în miniatură se numește bonsai. Puțini oameni știu că un copac minuscul poate fi format din ficus obișnuit. Cel mai bine este să începeți să formați bonsai iarna - în timp ce planta are un flux încet de suc. Această floare ar trebui să aibă frunze groase și un trunchi de copac gros, acele semne care o fac să pară un copac adevărat. Ficatul pitic are mai multe tipuri de coroane, care se caracterizează prin diferențe externe:

 • formă rotundă clasică;
 • sub formă de piramidă, când o coroană largă pe părțile laterale se îngustează la vârf;
 • în cascadă când toate frunzele se înclină într-o singură direcție.

Pentru a face un copac bonsai, este necesar să conectați varza unui ficus tânăr neformat în portbagaj cu un fir, înfășurându-le, începând de la bază, la coroană. În această poziție, planta nu mai mult de 7 luni, după care sârmă este îndepărtată. Pentru frumusețe, ramurile sunt uneori îndoite, fixându-le pe trunchi. După aceeași perioadă, încep să crească în direcția corectă.

Se crede că bonsaiul afectează mistic viața oamenilor, soarta lor. Aceste plante sunt înzestrate cu proprietăți misterioase și energie puternică. Proprietarii unor astfel de flori din casă, cu o lungă ședere cu un bonsai, încep să vadă visuri profetice, descoperă capacitatea de a prezice viitorul. Acest copac ajută la realizarea gândurilor de prosperitate ale unei persoane.

Mikrokarpa

Un ficus numit microcarp are frunze rotunjite, de un verde strălucitor. Această plantă în proprietățile sale este foarte asemănătoare cu Benjamin. Au aceleași cerințe de îngrijire ușor de făcut:

 • Nu permiteți solului să se usuce, altfel va afecta starea frunzelor. El nu-i va arunca ca pe Beniamin, ci se vor ofili și vor deveni plictisitori;
 • Nu-i place lumina directă a soarelui și camerele umbrite, așa că trebuie să depuneți un astfel de ficus într-un loc bine luminat;
 • Prizele nu ar trebui să poată intra în uzină, altfel se va îmbolnăvi;
 • este necesar să tăiați coroana, deoarece ramurile sunt întinse pentru a da îngrijire și splendoare.

Lirovidnaya

Cea mai spectaculoasă și originală plantă a întregii familii este ficusul lyciform. Caracteristica principală a acestui copac sunt frunzele mari, strălucitoare, cu vene proeminente ușoare. Sistemul de rădăcină de ficus în formă de liră este foarte puternic, capabil să acumuleze apă, deci este nepretențios în irigare, este permisă uscarea ușoară a comei de pământ în jurul rădăcinilor. Acasă, această plantă cu frunze mari crește până la doi metri, deci este excelentă pentru decorarea spațiilor rezidențiale și de birouri.

Îngrijire la domiciliu

Dacă vă gândiți să cumpărați un copac de cameră, atunci rețineți că toate tipurile de plante de ficus se bucură să crească în apartamente. Acestea vor oferi nu numai plăcere vizuală proprietarilor lor, ci și curăță aerul din cameră. Pentru a crește cu succes aceste plante, trebuie să știi cum să îngrijești corect ficusul acasă. Acest lucru nu necesită mult efort: doar câteva caracteristici sunt importante atunci când se observă regimul de udare, se taie ramuri și frunze.

Udare

În orice moment al anului, ficusul iubește udarea moderată, nu poți „supraîncărca” planta, altfel se va îmbolnăvi și va muri. Hidratează solul atunci când stratul superior este complet uscat. Este imposibil de spus cu exactitate în câte zile se va întâmpla acest lucru: rata de deshidratare depinde de temperatura din cameră. Udarea trebuie făcută aproximativ o dată la 7 zile cu apă caldă și stătătoare. Cel mai mare lichid trebuie turnat la jumătate de oră după procedură.

Odată în 15-30 de zile, este necesar să amenajați un duș ușor pentru plantele interioare cu apă caldă. Pentru a face acest lucru, plantele sunt transferate în baie și udate dintr-un cap de duș. Datorită acestei proceduri, praful este spălat de pe frunze și ramuri. Dacă au insecte sau dăunători, vor fi, de asemenea, spălați. După duș, plantele trebuie să stea în baie, astfel încât apa de sticlă, apoi să trimită flori în loc. Din astfel de proceduri, frunzele devin lucioase, bine îngrijite.

Tăiere

Pentru ca ficusul tău să aibă frunzișul dens și un aspect îngrijit, trebuie să tăiați în mod regulat crengi subțiri supraîncărcați. Inspectați planta cu atenție din toate părțile: veți vedea că există mai multe ramuri fără frunze sau pe jumătate dezbrăcate. Pentru a reînvia și a trezi mugurii adormiți ai plantei, trebuie să ciupiți (tăiați) tinerii lăstari verzi (frunze) care încadrează ficusul. Această procedură trebuie efectuată de mai multe ori pe an, după cum este necesar. După tăiere, după ceva timp, frunzele mult așteptate vor începe să apară pe ramurile goale.

Reproducere

Ficusele se reproduc cu ușurință, prin altoirea ramurilor supraîncărcate. Cea mai favorabilă perioadă pentru aceasta este primăvara și prima jumătate a verii. Pentru a propaga pomul, cultivatorii de flori sunt sfătuiți să efectueze astfel de acțiuni:

 1. Este necesar să alegeți o tulpină. Nu puteți lua părțile tinere superioare ale lăstarilor - nu se rădăcină. Trebuie să tăiați acele ramuri în care tulpina s-a dezvoltat bine și are o structură densă.
 2. Tăiați tulpina cu un cuțit ascuțit sau pruner de grădină. Lungimea nu trebuie să depășească 15 cm.
 3. Îndepărtați sucul proaspăt lăptos care a fost proeminent la locul tăiat. Pentru a face acest lucru, așezați crenguța în apă timp de două ore, apoi scurgeți-o și înlocuiți-o cu proaspete.
 4. Tăiați frunzele care sunt pe partea mânerului care este așezat în apă pentru a evita descompunerea.
 5. Două săptămâni mai târziu, planta mică va prinde rădăcină. Apoi, va trebui să fie plantat într-un ghiveci mic, folosind solul liber și fertil.
 6. Din când în când, o plantă tânără trebuie să aibă un duș rece. Dacă acest lucru nu este posibil, ștergeți frunzele cu un burete sau o cârpă umedă.

Cum se transplantează

O dată pe an, trebuie efectuat un transplant de ficus. Ar trebui să luați o oală puțin mai mare decât cea anterioară: aceasta necesită un sistem de rădăcină în creștere a plantei. Această procedură trebuie efectuată primăvara sau începutul verii. Pentru un transplant de ficus, veți avea nevoie de astfel de materiale:

 • un ghiveci de flori cu o mică gaură de scurgere;
 • sol special pentru ficus;
 • pietricele de scurgere.

Cum se transplantează ficusul:

 1. Obține o floare din ghiveci cu o mămăligă de pământ.
 2. Pentru a curăța de solul vechi. Dacă pământul este strâns prea tare pe rădăcini, îndepărtați numai stratul superior.
 3. În partea de jos a oalei, așezați argila expandată într-un singur strat.
 4. Turnați primul strat de pământ în oală și ștampilați cu degetele.
 5. Instalați floarea într-un ghiveci nou, în timp ce ajustați cantitatea de pământ.
 6. Când turnați sol, completați spațiile goale, asigurați-vă că planta este la nivel. Apăsați ușor fiecare strat cu degetele.
 7. Dacă folosești solul depozitat dintr-o pungă, nu trebuie să udi planta după plantare. Așteptați până când stratul de sus se usucă.

Dacă o floare se aruncă frunzele

Îngălbenirea și căderea unei cantități mici din frunzele inferioare ale ficusului este o întâmplare normală toamna, acest lucru sugerează că floarea se pregătește pentru o nouă vegetație. Dacă observați că se încadrează în număr mare, atunci acesta este un semn al condițiilor adverse din apartament, este timpul să acționați și să salvați ficusul:

 1. Respectați regimul de temperatură pentru acest tip de plantă - nu mai mic de 15 ° C și nu mai mare de 23 ° C, atunci frunzele nu vor mai cădea.
 2. Eliminați proiectele în locul de reședință a ficusului.
 3. Dacă nu există suficientă lumină în cameră, acesta devine unul dintre motivele căderii frunzelor. În acest caz, trebuie să conectați o sursă suplimentară de iluminat artificial.
 4. Aerul uscat din apartament determină adesea planta să cadă frunziș, așa că în sezonul de încălzire și în vara caldă, pulverizați animalele de companie mai des, aranjați un duș cu duș.
 5. Lipsa de vitamine provoacă aruncarea frunzelor. Este necesar să adăugați pansament de top - îngrășământ pentru ficus pentru a vindeca o floare.

Boli Ficus

Atunci când creează condiții favorabile pentru creșterea ficusului, aceste plante rareori se îmbolnăvesc. Există cazuri de infecție a plantelor cu dăunători din alte flori de interior sau când se replantează, din sol nou de calitate slabă. Cele mai frecvente boli:

 1. Mealybug - afectează rapid plantele cu frunze largi, răspândindu-se la florile din apropiere.
 2. Excursii - se stabilește pe frunze în camerele fierbinți cu aer umed.
 3. Putregaiul rădăcinii este o boală fungică care apare cu udare excesivă atunci când solul nu are timp să se usuce.
 4. Afidele - un oaspete frecvent pe frunzele plantelor de interior, apare primăvara. Ficusul este infectat de acesta din palmieri.
 5. Acarienul păianjen - se înmulțește activ cu aerul interior prea uscat.

Video: cum să aibă grijă de flori

După vizionarea unei selecții de videoclipuri, veți învăța cum să vă îngrijiți corect ficusul acasă. Sfaturi valoroase sunt utile tuturor iubitorilor acestor plante. O florară cu experiență vă va spune cât de des să udă ficusul Melaniei, astfel încât să nu se îmbolnăvească și să nu arunce frunzele. Vei afla totul despre cum să plantezi și să plantezi plante de interior. Biologul va arăta ce oală este necesară pentru ficus în timpul transplantului său.

Îngrijire adecvată

Cum să ud apa Melanie

Creștere și transplant

Urmărește videoclipul: Sfaturi pentru ingrijirea florilor de camera. . (Aprilie 2020).