Paturi pentru căpșuni - cum să-l faci tu singur, la nivel, inteligent, înalt sau cald

Cheia unei protecții eficiente împotriva buruienilor, a dăunătorilor de insecte, a bolilor și a unei recolte bogate de culturi de fructe de pădure este organizarea competentă a pământului. Căpșunile de grădină (sau căpșunile) sunt considerate plante picuroase care necesită condiții speciale de creștere. Înainte de a face mini plantații pentru plantare, familiarizați-vă cu cerințele agrotehnice la care trebuie să respectați, materialele adecvate și tehnologia pentru crearea plantațiilor calde înalte.

Cum să alegi un loc unde să plantezi căpșuni

Este necesar să începeți să plantați tufișuri în țară sau într-o zonă suburbană începând cu luna august și să terminați această afacere în septembrie. Până în acest moment, va trebui să pregătiți locurile. O importanță deosebită este alegerea locației optime, de care depinde nu numai randamentul, ci și gustul fructelor de pădure. Pentru aceasta, luați în considerare următoarele subtilități agrotehnice:

 • Căpșunile de grădină trebuie cultivate pe un site cu iluminare bună. Planta iubește căldura și lumina, dar dacă locul ales este într-o zonă joasă, atunci nu merită să o aranjezi. Acest lucru se datorează faptului că solul din zonele joase îngheață chiar la sfârșitul primăverii, ceea ce amenință plantele cu moartea. În ciuda faptului că această cultură adoră lumina, o puteți planta într-o zonă întunecată. Produsele coapte vor câștiga puțin zahăr, dar vor dobândi mai multă aromă - o astfel de cultură este perfectă pentru recoltarea uscării, păstrarea gemurilor și a altor prelucrări.
 • Este nedorit să plantezi această căpșună printre copacii de grădină. În acest caz, plantațiile pot fi deteriorate nu numai de umbra acestora, ci și de pesticidele cu care sunt pulverizate copacii.
 • Locul ales trebuie să fie protejat de vânt. Grădinarii cu experiență recomandă plantarea căpșunilor între tufe de coacăze și coacăze.
 • O locație ideală pentru o viitoare plantație este latura de sud-est a sitului. Căpșunile de grădină ar trebui să fie plantate pe un teren ușor ridicat sau nivelat.
 • Pârtiile sudice nu sunt potrivite din cauza topirii timpurii a zăpezii.
 • Cultura conferă o productivitate bună pe substratul nisipos și nisipos, care este îmbogățit în humus. În zonele saline și calcaroase, precum și în solurile cu apariție ridicată a apei, plantele nu vor da roade bine.
 • Datorită faptului că căpșunile aparțin familiei „roz”, acestea nu pot fi plantate lângă rude. Este imposibil să spargi mini-plantații în acel loc al unei grădini în care reprezentanții acestei familii au crescut anul trecut. Plantele au dăunători comuni și, de asemenea, atrag aceiași nutrienți din sol. Cei mai mulți dintre ei se pot răsturna în sol și se pot trezi odată cu debutul primăverii, începând să distrugă o nouă cultură.
 • Nu este de dorit să echipezi o mini-plantație după recoltarea roșiilor, cartofilor, castraveților, vinetelor, ardeiului, a varză.
 • Pomii fructiferi, de exemplu, mărul, caisele, prunele, cireșele, etc., au și un efect negativ asupra căpșunilor.Este nedorit ca florile de cireș și șoldurile de trandafiri să înflorească lângă această cultură de fructe de pădure.
 • Cei mai buni predecesori sunt ridichi, pătrunjel, morcovi, porumb, țelină, mărar și leguminoase.

Tipul plantației de căpșuni

După ce am ales locul de plantare optim, este necesar să se determine tipul adecvat de plantație, după care este necesar să se înceapă pregătirea unui substrat nutritiv al solului. La crearea diferitelor opțiuni, se folosesc țevi din PVC, saci, anvelope auto, ardezie, plăci și alte instrumente improvizate. Paturile de căpșuni sunt de următoarele tipuri:

 • Clasic. Această opțiune universală este cea mai populară și simplă, dar mulți grădinari cu experiență încearcă să experimenteze pentru a obține o cultură mai mare și a crea modele interesante.
 • Paturi verticale pentru căpșuni. Acestea pot economisi spațiu și pot reduce riscul de deteriorare a culturilor de către mulți dăunători.
 • Înaltă. Acestea previn degradarea rădăcinilor datorită unui drenaj bun. Dacă este necesar, puteți echipa grădina frontală izolată cu temperatura optimă pentru creșterea culturii.
 • Piramidele. Prezentat sub formă de structuri cu mai multe niveluri care pot găzdui multe plante. În același timp, acționează ca un element care decorează site-ul.

Pregătirea solului

Când pregătiți un scaun, trebuie să vă ghidați după mai multe reguli. Datorită lor, puteți crește productivitatea:

 • Din terenul alocat culturii de plantare, îndepărtați toate gunoiul - acestea sunt frunzișul, ramurile mici etc.
 • Chiar dacă site-ul a fost aratat încă de la toamnă, încă săpați-l din nou cu o lopată până la adâncimea baionetei.
 • Hrănește solul cu humus. Presărați îngrășăminte la o viteză de 1 găleată pentru fiecare metru pătrat al coamei. Există opțiunea unui amestec de pământ, compost, gunoi de grajd (toate în 1 găleată) și 2 pahare de cenușă.
 • Turba este uneori folosită pentru desfacere, care absoarbe și păstrează bine umiditatea. Pentru fiecare găleată, va trebui să adăugați cel puțin un pahar de cenușă.

După astfel de pași simpli, trebuie să faceți marcaje sub formă de dungi. Când o efectuați, respectați cu strictețe distanța recomandată de rând. Dacă plantarea este prea groasă, acest lucru va duce la o scădere a randamentului sau chiar la moartea plantelor. Când pregătiți creste, nu uitați de brazdele care le separă - apa de ploaie în exces se acumulează în aceste depresiuni. Deși căpșunile sălbatice adoră udarea, nu aparține culturilor iubitoare de apă.

Datorită excesului de umiditate din jurul sistemului radicular, putregaiul va începe să se formeze cu mulți paraziți. Brazdele vor abate excesul de apă de la rădăcini, iar canelurile în sine nu trebuie să fie săpate adânc. Plantele în acest caz vor crește mai lent. În mod ideal, brazdele intermediare se adâncesc cu 25 cm - acest lucru este suficient pentru o bună scurgere a apei, în plus, în timpul recoltării, oamenii se plimbă de-a lungul acestor brazde. Integritatea fântânii de cultură este menținută, dar canelajul în sine nu poate fi încălcat în continuare pentru a nu afecta scurgerea apei. Mini plantație gata ar trebui să apară pe un deal.

Dimensiunile paturilor clasice de căpșuni

Pentru a asigura un randament ridicat, este necesar să se stabilească dimensiunea paturilor. În varianta tradițională de plantare, cultura este așezată într-un mod covor, în rânduri sau cuiburi. Această tehnologie este optimă pentru organizarea plantațiilor înalte. Metoda covorului este potrivită pentru locuitorii de vară care vin foarte rar pe site-ul lor. Cultura în acest caz crește și se formează un microclimat, iar pe suprafața pământului se formează un strat de mulci. Datorită acestui lucru, căpșunile nu vor avea nevoie de udare, hrănire frecventă, dar pe măsură ce prizele cresc, acestea devin mai mici.

Pentru a obține fructe mari, agronomii recomandă respectarea anumitor parametri ai plantării fructelor de pădure. Asigurați-vă că luați în considerare următoarele nuanțe:

 • Lățimea optimă a crestei este de până la 80 cm. Aceasta este suficientă pentru a așeza două rânduri paralele la o distanță de 40 cm unul de celălalt. Dacă selectați un loc prea larg, este posibil să întâmpinați dificultăți de udare, tăiere și recoltare.
 • O direcție de aterizare adecvată este de la est la vest. Datorită acestui fapt, este posibil să se prevină umbrirea tufișurilor tinere între ele.
 • Înălțimea structurii pentru căpșunile de grădină depinde de tipul de structură. Opțiunile mici cu laturile de 20-40 cm sunt ușor de fabricat. Modelele înalte, ai căror pereți sunt de până la 90 cm, prezintă mai multe avantaje: ușurința de întreținere, plasarea materialului de acoperire și culesul fructelor de pădure.
 • O distanță adecvată între culturi este de 40 cm.
 • Valoarea optimă a lățimii brazdelor, pe care trebuie tăiat locul de aterizare, este de 30-40 cm, iar adâncimile sunt de la 20 cm.
 • Amintiți-vă că nu puteți planta tufișuri de cultura de fructe de padure prea aproape una de alta. Economisirea spațiului va afecta negativ creșterea plantelor, va provoca răspândirea rapidă a bolilor și va complica buruienile.

Covor solid

Pentru a planta cât mai multe tufișuri de boabe aromate pe un site, acordați atenție unei metode numite „covor solid”. În acest caz, nu este necesar să faceți rândurile, ceea ce vă va economisi timpul atunci când amenajați terenul. Cel mai important este nevoia de a menține o anumită distanță între culturi, care ar trebui să fie de aproximativ 25 cm.

Panglică cu două linii

Particularitatea acestei metode este că trebuie să izolați la fiecare două rânduri (rânduri) unul de celălalt. Față de versiunea anterioară, nu puteți planta multe tufișuri în aceeași zonă, dar veți obține fructe de pădure mai mari. Parametri cheie:

 • distanța dintre cele două creste este de la 60 la 70 cm;
 • fiecare creastă este formată dintr-o pereche de linii situate la o distanță de 30-40 cm una de cealaltă;
 • culturile din fiecare rând sunt la 25 cm una de alta.

În trei rânduri

Această opțiune este similară cu cea anterioară, dar fiecare pat pentru căpșuni include nu două, ci trei rânduri. Când alegeți această schemă, respectați următoarele opțiuni:

 • fiecare pat, format din trei rânduri, trebuie îndepărtat de celălalt la o distanță de 60-70 cm;
 • distanța standard a liniilor este cuprinsă între 25-30 cm;
 • distanța optimă între culturi în rânduri este de 25-30 cm.

În cinci rânduri

O schemă interesantă pentru cultivarea căpșunilor de grădină, care este perfectă pentru o plantare mai densă. Este similar cu alte tipuri de „panglici”, dar diferă în distanța minimă între tufișuri:

 • fiecare loc de aterizare este format din cinci linii;
 • paturi la 60 cm echidistant una de cealaltă;
 • distanța dintre linii este de 15 cm;
 • culturile din rânduri sunt separate cu o distanță de 15 cm.

Paturi verticale

Metoda de cultivare a căpșunilor de grădină pe structuri verticale pentru mulți locuitori de vară pare puțin exotică. Există însă grădinari care au implementat cu succes această tehnologie modernă, remarcând mai multe avantaje ale acestei metode:

 • economisirea semnificativă a terenului;
 • contact limitat cu solul, reducând astfel semnificativ riscul de boli fungice și de afectare a rădăcinilor;
 • comoditatea îngrijirii culturilor de boabe, ca nu este nevoie să vă aplecați în mod constant și să încărcați spatele, lucru valabil mai ales pentru persoanele în vârstă;
 • nu există o îngroșare totală a debarcărilor;
 • un pat vertical pentru căpșuni îndeplinește o funcție decorativă, înnobilând site-ul.

Dacă doriți să reduceți cantitatea de irigat, diluați substratul de sol cu ​​hidrogel. Există, de asemenea, argumente împotriva organizării unui pat vertical pentru căpșuni, lucru important de luat în considerare pentru fiecare grădinar care a decis să creeze o astfel de plantare. Dezavantajele includ următoarele nuanțe:

 • plantele au nevoie de pansament și udare frecventă, iar fertilizarea este recomandată în fiecare săptămână;
 • tufele de căpșuni nu tolerează frigul, deoarece în containerele ridicate, solul îngheață rapid.

Din conductele de plastic

Una dintre opțiunile populare pentru crearea unui design pentru plantare verticală implică utilizarea conductelor din PVC (clorură de polivinil) și irigarea prin picurare. Gândindu-vă la asamblarea unui astfel de design, decideți locația de instalare. Opțiunea ideală este partea însorită de sud sau sud-est a gardului sau a foișorului. Pentru a crea astfel de paturi pentru căpșuni, este mai bine să cumpărați jgheaburi din PVC (conductele vor trebui tăiate la jumătate), fiecare segment trebuie să aibă o lungime de 1 m. În plus, veți avea nevoie de dopuri din PVC, cabluri din nylon sau oțel, materiale de fixare:

 1. Realizați găuri pentru scurgerea excesului de umiditate pe toată lungimea jgheaburilor.
 2. La capete, vor fi necesare găuri în care este atașat firul pentru a atârna întreaga structură.
 3. Închideți cu atenție capetele golilor cu dopuri. În partea de jos, așezați un material sintetic dens care împiedică scurgerea solului.
 4. Umpleți recipientele rezultate cu sol nutritiv și plantați o cultură de căpșuni în ele. Comoditatea designului este că poate fi păstrat cu ușurință pentru depozitare iarna. Dacă este necesar, poate fi fixat pe balcon.

Există o altă versiune verticală a conductelor din PVC. Faceți-o puțin mai ușor decât precedentul:

 1. Luați conducta largă și țeava îngustă (va fi introdusă în interiorul celei largi). Acesta din urmă ar trebui să fie cu 10 cm mai lung decât primul.
 2. În 2/3 din lungimea țevii înguste din PVC, faceți multe găuri mici. Capătul fără găuri va fi mai jos, astfel încât apa să nu pătrundă în stratul inferior al solului și să nu-l suprasolicite.
 3. Înfășurați o țeavă îngustă cu burlap - acest lucru este necesar pentru ca rădăcinile tufișurilor să nu se agațe de găuri.
 4. Într-o țeavă largă, faceți găuri mari cu un diametru de 20 cm, astfel încât tușele să poată fi introduse în ele. Din partea de jos, lăsați zona fără găuri.
 5. Introduceți o țeavă îngustă într-una largă, turnați pietrișul astfel încât structura să stea în poziție verticală. Presărați amestecul de sol încet și plantați plantele. Apa, pe măsură ce apăzi, nivelul apei din conducta îngustă va scădea.

Structuri multi-poveste în formă de piramidă

Paturile de căpșune vor arăta spectaculoase, care sunt așezate pe o structură cu mai multe nivele sub formă de piramidă de lemn - uneori sunt folosite rafturi și chiar sticle de plastic. În paturile supraetajate pentru căpșuni, este recomandat să plantezi soiuri de reparații neutre, de exemplu, Elsanta, Brighton. O piramidă este ridicată după cum urmează:

 1. Mai întâi, faceți un desen al barelor cu plăci, apoi faceți cadrul sub formă de piramidă triunghiulară sau patrulateră.
 2. pe pereții laterali sunt echipate celule pentru sol cu ​​plante.
 3. după montarea cadrului, este necesar să abordăm solul: puneți pe fundul structurii piramidale o plasă cu ochiuri fine, apoi o pernă de rumeguș și deasupra solului fertil.
 4. aranjați fiecare nivel următor în același mod.

Turnul anvelopelor

O altă opțiune pentru construcția simplă a paturilor de căpșuni constă în utilizarea anvelopelor convenționale pentru mașini. Această metodă este bună, deoarece nu necesită mult efort și bani, deoarece mulți din garaj vor avea mai multe anvelope vechi inutile. Procesul de fabricație include mai multe etape:

 1. ca bază, folosiți cauciucul unui camion greu, pentru al doilea nivel - o anvelopă cu un diametru mai mic, iar pentru partea de sus, găsiți anvelope dintr-o mașină de pasageri.
 2. începând cu cea mai mare anvelopă, pliați piramida, umplând spațiul cu sol fertil;
 3. pe partea de rulare trebuie să tăiați prin ferestre, unde doriți să plantați căpșuni.
 4. plantați 4-5 tufișuri de căpșuni în fiecare anvelopă.
 5. pentru irigare normală, menținând un randament ridicat de fructe de pădure, solul din anvelope va trebui schimbat la fiecare doi ani, deoarece anvelopele nu sunt materiale ecologice.

Saci de agățat

Pentru a organiza un pat vertical pentru căpșuni, puteți coase paturi de flori agățate folosind materialul de mână, țesătură puternică sau geotextile ca material principal. Dacă nu aveți timp pentru asta, atunci folosiți pungi obișnuite de pânză. Paturile gata suspendate pot fi așezate pe peretele unei case, băi, foișor, pe un gard sau pe o altă suprafață plană:

 1. Luați genți din țesătură naturală, ca produsele din fibre artificiale se prăbușesc rapid sub influența luminii solare - s-ar putea să nu fie suficiente pentru un anotimp. Burlapul permite, de asemenea, aerului și apei să treacă prin puț.
 2. Asigurați-vă că coaseți fundul și laturile pentru cetate de mai multe ori.
 3. În partea de sus a fiecărei pungi, faceți o buclă pentru agățare.
 4. Apoi, trebuie să tăiați deschiderile pentru plantele din pungi, apoi să le umpleți, sămânțați răsadurile și să turnați deasupra cutiei de udare.

Paturi calde de căpșuni

Acest tip de structură este aranjat direct pe suprafața pământului sau se adâncește în sol. Structura versiunii izolate include mai multe straturi: drenaj, strat generator de căldură și sol. Aranjamentul său este potrivit în mod optim pentru regiunile cu un climat nefavorabil, unde până la jumătatea lunii iunie există încă o amenințare de revenire a înghețului. Structuri de acest tip sunt cadre, vrac, combinate. Indiferent de organizare, conținutul „grădinii calde” este identic. Secvență de umplere a cutiei:

 1. Designul dreptunghiular este realizat din plăci de sertare. Înălțimea laturilor este de aproximativ 60 cm, iar lățimea cutiei este de aproximativ 90 cm. Din interior, carcasa este finisată cu material de impermeabilizare.
 2. O mică plasă metalică este instalată în jos, care protejează împotriva bolilor.
 3. Acesta este urmat de un strat (aproximativ 20 cm) de ramuri mărunțite, bare, deșeuri de lemn.
 4. Ziarele, cartonul sunt stivuite deasupra.
 5. Apoi, trebuie să așezați rumeguș, mici tăietoare de lemn.
 6. Următorul strat constă din deșeuri de plante proaspete.
 7. În continuare vine humusul din groapa de compost.
 8. La capătul cutiei trebuie să vă completați cu un strat de pământ.
 9. Dacă este necesar, așezați zona din jurul grădinii din față cu gresie, faceți cărări. Așezați o piatră decorativă în jurul perimetrului etc.

Înainte de a face o „grădină caldă” pentru a sparge o grădină de căpșuni, determinați materialul gardului. O alegere excelentă ar fi plăcile, profilele metalice sau ardezie. O altă opțiune este un design de răchită din ramuri. Este relativ simplu de fabricat, dar nu este capabil să asigure o izolare termică adecvată - umiditatea atunci când este folosită se va evapora rapid.

Prefabricat

Într-o astfel de structură, toate straturile inferioare și „perna” fertilă sunt plasate într-o cutie prefabricată. Această metodă de organizare este ideală pentru zonele cu umiditate ridicată, unde solul este mlăștinos sau plouă adesea. Principalul lucru este să realizați un cadru solid care să dureze mai mult de un sezon. Pentru fabricarea sa, plăcile sau ardezia sunt potrivite. Primele trebuie tratate cu un strat protector.

Cea mai mare parte

O caracteristică a acestei tehnologii este nevoia de a săpa un șanț superficial, care este umplut cu "umplutură". Așa că se dovedește un culcuș înălțat cu un fund cald. Tehnologia de aplicare a maselor pe teren, fără amenințarea de inundații, adică. unde apa subterană este departe de suprafață. Principalele etape:

 1. Un șanț este săpat până la lățimea patului (de la 40 cm) - adâncimea pe baioneta unei lopeți.
 2. În partea de jos a șanțului sunt ramuri uscate pre-tocate. Trebuie să începeți cu cele mari și să terminați cu cele mai mici.
 3. Orice resturi de plante sunt așezate pe ramuri, de exemplu, frunze, compost, iarbă moartă, humus.
 4. Apoi totul este tamponat cu atenție, se toarnă apă caldă.
 5. Terenul fertil este așezat deasupra.
 6. Knollul va deveni în cele din urmă cu 20-30 cm mai înalt.Puteți gard cu plăci sau să faceți marginile plane.

Combinate

Această opțiune de organizare a unei „grădini calde” pentru creșterea unei culturi de fructe de pădure este diferită prin faptul că combină caracteristicile celor două anterioare. Succesiunea acțiunilor:

 1. săpați un șanț ca în prima realizare.
 2. puneți în ea straturile inferioare de organice.
 3. creează o cutie, de exemplu, din scânduri.
 4. așezați în ea straturile superioare de organice.

Paturi înalte

După ce a decis să înceapă plantarea de primăvară a căpșunilor de grădină, acordați atenție designului ridicat, pe care mulți grădinari nu îl deosebesc de cald. În esență, nu există o diferență mare între ele, mai ales că paturile crescute pentru căpșuni sunt făcute cu aceeași tehnologie și folosind aceleași materiale. Singura diferență este completarea. Clădirile înalte constă adesea dintr-un strat de sol fertil, adică. nu au o componentă „generatoare de căldură”.

Avantaje și dezavantaje

Paturile inteligente înalte pentru căpșuni au mai multe argumente pro și contra, care sunt importante de luat în considerare dacă doriți să obțineți o recoltă gustoasă și aromată. Dezavantajul designului este uscarea rapidă a solului. Rezolva parțial problema adâncind plantația 20 cm în pământ. Avantajele sunt:

 • pentru amenajarea structurilor adânci sau a ramelor, puteți utiliza sol echilibrat cumpărat;
 • puteți construi singuri o structură înaltă pentru creșterea căpșunilor de grădină, principalul lucru este să realizați un cadru;
 • unei mini-plantații orizontale ridicate i se poate da o formă sinuoasă, care va deveni decorarea originală a amplasamentului;
 • încălzirea rapidă a solului ajută la accelerarea maturarii fructelor;
 • solul nu este călcat, rămânând liber - mai mulți nutrienți și oxigen vor curge către rădăcinile tufișurilor.

Cum să alegeți dimensiunea potrivită

Alegerea parametrilor optimi ai „grădinii crescute” pentru cultivarea culturii de fructe de pădure, luați în considerare mai multe nuanțe. Mai multe despre recomandări:

 • În regiunile cu un climat dur, este mai bine să se realizeze o structură a cărei înălțime să fie de 20-25 cm. În timpul iernii, structura va rămâne sub zăpadă și plantele nu vor îngheța. Părțile laterale cu o structură înaltă de 40 până la 60 cm nu pot fi acoperite cu un strat de zăpadă, în urma căreia tufele se vor îngheța.
 • Alegeți lungimea în conformitate cu dimensiunile terenului.
 • Dacă puteți aborda mini-grădina doar pe o parte, atunci lățimea structurii nu trebuie să fie mai mare de 60 cm. Pentru întreținerea pe două fețe, o valoare de 1-1,2 m este permisă.

Proiecte mobile (portabile)

O astfel de structură este universală, deoarece poate fi pus oriunde. Este convenabil pentru ei să decoreze o zonă de agrement lângă foișor, terasă sau curte. Puteți echipa un pat de grădină portabil pentru căpșuni din lucruri atât de accesibile și de multe ori inutile în gospodărie, precum o cadă din fontă, un butoi din lemn sau metal, ghivece de flori sau ghivece de flori, găleți, mașini. Mini-plantații convenabile vor fi obținute din cutii din lemn sau plastic cu perforație.

Mini-paturile prefabricate sunt potrivite pentru o aterizare spațioasă. În acest scop, conductele de oțel zincat sunt utilizate pe scară largă. Designul, în ciuda greutății ușoare, are o rezistență bună. Oțelul are o conductivitate termică scăzută, deci nu se încălzește la soare. Bordurile galvanizate acoperite cu polimeri sunt rezistente și rezistente la uzură. Gardurile sunt potrivite pentru utilizare deschisă și cu efect de seră. Cutia mobilă nu trebuie curățată pentru iarnă, dar, dacă este necesar, este ușor de dezasamblat și de transportat. Schema de asamblare:

 1. Acoperiți interiorul cutiei de legume din plastic cu plastic în mai multe straturi.
 2. Umpleți lada cu sol de humus.
 3. Apoi, plantează două tufișuri de cultura de fructe de pădure într-o cutie.
 4. Așezați paturile de flori într-un loc însorit. Pentru a proteja grădina din față improvizată de îngheț, ridicați ușor cutia de deasupra solului, de exemplu, instalați-o pe cărămizi sau bușteni.

Tipuri de materiale de acoperire

Pentru ca plantele să se dezvolte normal, trebuie să li se asigure umiditate, căldură și lumină. Folosirea unui material de acoperire adecvat va rezolva mai multe probleme: protejați tufișurile și solul mini-plantației. În primul caz, mini-grădina trebuie acoperită complet - materialul poate fi tras pe suporturi, arcade. Pentru a proteja solul, se folosește mulcirea: patul de căpșuni este acoperit cu material, iar plantele sunt transplantate în găuri pre-făcute. Tipuri de materiale de acoperire:

 • organic;
 • anorganic.

Organic

Materialele de acoperire de tip organic sunt mai des utilizate datorită disponibilității lor și costurilor reduse. Mulcirea organică se descompune rapid și, prin urmare, necesită o înlocuire regulată, ceea ce este un dezavantaj. Dacă nu le schimbați la timp, acestea se vor transforma într-un substrat, care este plin de ciuperci și bacterii. Materialele organice includ:

 • Ace de pin. Conțin boabe volatile, care transmit o mulțime de proprietăți utile. Când folosiți o astfel de mulci, aroma și gustul produselor se vor îmbunătăți.
 • Rumeguș de lemn. Cel mai ieftin material de acoperire care nu are proprietăți benefice specifice.
 • Paiul. În sine, nu aduce niciun beneficiu pentru producția de boabe, dar în ea se propagă un băț de fân, care scapă tufișurile de putregaiul rădăcinii.

Materiale anorganice moderne

Materialele de acoperire anorganice, cum ar fi Agrotex, Agril, Lutrasil, Agrospan, Spandbond, filmul din plastic negru sunt la mare căutare. Primele cinci se referă la agrofibră, care este o pânză de polipropilenă care rezistă la umiditate și nu reacționează cu compușii chimici. Inorganicele sunt bune, deoarece nu putrezesc și microorganismele nu pornesc în el. A-l scoate dintr-o mini-plantație este mai ușor decât un analog organic. Pentru a acoperi paturile de căpșuni cu agrofibră, luați în considerare câteva nuanțe importante:

 • Este necesar să se răspândească agrofibra primăvara sau toamna, adică. în timpul transplantului.
 • Cu câteva săptămâni înainte de a acoperi patul de căpșuni, pregătiți plantația: nivelați suprafața, umeziți și hrăniți solul.
 • Dacă așezați un material cu două straturi, asigurați-vă că partea hidrofugă este în partea de jos - împiedică uscarea solului.
 • Un model adecvat de paturi sub foaia de acoperire neagră este de 45 cm între rânduri și 40 cm între tufișuri. Filmul este căptușit pe o mini-plantație, după care sunt decupate găuri în formă de cruce.
 • Dacă răsadurile sunt plantate, atunci mai întâi acoperiți mini-grădina cu agrofibră, apoi simțiți tufele sub pânză și faceți găuri pentru ele.
 • Înainte de a repara materialul de acoperire, verificați tensiunea pânzei - agrofibra trebuie să fie liberă, dar să nu se dezvolte.
 • Materialul de acoperire este fixat în jurul perimetrului cu plăci, știfturi metalice sau presărate cu pământ. Asigurați-vă că nu există găuri nicăieri în jurul perimetrului, în caz contrar, acest lucru va determina umflarea și deplasarea agrofibrei.