Artroscopie a genunchiului - indicații pentru diagnostic și tratament, pregătire și complicații

Cu patologii extinse ale articulației genunchiului, chirurgia este recomandată. Artroscopia nu este doar o intervenție chirurgicală, ci și o măsură de diagnostic care vizează determinarea stării reale a structurilor articulare, conținutul cavității articulare. Procedura se realizează la recomandarea unui medic, necesită o perioadă lungă de reabilitare. Artroscopia genunchiului este însoțită de spitalizare prealabilă, dar oferă un efect terapeutic stabil, precum o operație și o informativitate ridicată a metodei ca diagnostic.

Ce este artroscopia genunchiului

În medicină, aceasta este o metodă progresivă de diagnostic și tratament chirurgical, în timpul căreia un chirurg sau artroscopist introduce un dispozitiv special numit artroscop în cavitatea articulară printr-o puncție mică pentru a vizualiza articulația din interior. Dispozitivul este format dintr-un ac subțire, echipat cu o cameră din fibră optică și o sursă de lumină pentru a reflecta cu exactitate starea articulației, pentru a identifica modificările patologice ale cartilajului sau traumei meniscului, ligamentele cruciate, a detecta hematoamele și a valorifica zona procesului inflamator. Imaginea este afișată pe ecran.

Indicații pentru operație

Artroscopia meniscului este necesară pentru a asigura un efect terapeutic stabil sau pentru a identifica o focalizare progresivă a patologiei. Folosind procedura de internare, nu puteți doar să accelerați procesul de recuperare a pacientului, ci și să selectați în mod competent terapia conservatoare, o schemă pentru perioada de reabilitare. Când este introdus un artroscop, indicațiile sunt clasificate după cum urmează:

 1. Indicații de diagnostic. Artroscopia este prescrisă de un specialist cu scopul depistării la timp a traumatismelor, osteoartroză deformantă, fractură, luxație. În plus, este necesară efectuarea unei biopsii tisulare pentru examen histologic, pentru reorganizarea pungii intraarticulare.
 2. Indicații terapeutice. Operația este realizată pentru a elimina fragmentele osoase în timpul fracturilor, debridarea, luxația rotula, îndepărtarea părților care nu repara cartilajul și menișul în timpul rănilor. În timpul intervenției chirurgicale, se efectuează îndepărtarea țesutului deteriorat, cusăturile ligamentelor, rezecția sau transplantul meniscului.
 3. Artroscopie de salubritate. Numit de un specialist pentru a extinde analiza în timpul diagnosticului și procedurilor medicale, curățarea focarelor vizualizate de patologie și asigurarea unei perioade de remisie.

Avantajele și dezavantajele metodei

Cu leziuni intraarticulare la genunchi, medicii recomandă să se supună artroscopiei pentru a evalua vizual dimensiunea focarilor de patologie, pentru a prezice rezultatul clinic. Această tehnică este remarcabilă pentru conținutul ridicat de informații; alte avantaje ale aplicării sale în practică sunt menționate mai jos:

 • perioadă minimă de invazie, scurtă de reabilitare;
 • risc minim de infecție secundară;
 • drenarea fluidelor în timpul operației;
 • cusături cosmetice inconfundabile;
 • lipsa sângerării, pierderea masivă de sânge;
 • perioada scurtă de ședere în spital (cel mult 2 - 3 zile);
 • lipsa de nevoie de a imobiliza un membru.

Dezavantajele medicale ale artroscopiei articulației genunchiului sunt complet absente, excepția este costul tangibil al metodei de diagnostic, care este un ordin de mărime mai mare decât prețul RMN-ului. Nu toți pacienții pot plăti pentru un astfel de diagnostic. Majoritatea medicilor în lupta împotriva artritei sau artrozei articulației, medicul prescrie implementarea acestei metode de diagnostic, sunt mulțumiți de rezultate.

Pregătire

Înainte de a implementa această metodă de diagnostic sau de a efectua o operație într-un spital, medicul curant recomandă un diagnostic complet pentru a exclude potențialele complicații de sănătate ale pacientului clinic. Pe lângă colectarea datelor de istoric medical, vizite individuale la consultații ale specialiștilor cu profil îngust (ortoped, chirurg, anestezist, artroscopist) și studierea reclamațiilor pacienților, medicii recomandă cu insistență trecerea:

 • doppler și ECG miocardic;
 • piept de raze X;
 • coagulare;
 • Ecografia venelor membrelor;
 • Radiografie cu accent pe membre;
 • analize de sânge generale și biochimice;
 • analiza generala a urinei.

Metodologia

Seara, în ajunul efectuării artroscopiei articulației, este necesar să goliți intestinele - efectuați o clismă de curățare, beți o pastilă de dormit ușoară, nu beți nimic cu 12 ore înainte de măsura de diagnostic sau de intervenție chirurgicală. Întrucât operația se efectuează sub anestezie generală, înainte de deschiderea articulației, este necesar consimțământul voluntar nu numai pentru efectuarea măsurilor chirurgicale, ci și pentru administrarea anesteziei.

Procedura în sine poate dura de la 1 la 3 ore, în funcție de gravitatea tabloului clinic, fără a eșua prevede următoarea secvență de măsuri medicale:

 1. Pacientul este plasat pe masa de operație, astfel încât să ofere accesului fără obstacole chirurgului la focalizarea patologiei. Este foarte important înainte de operație să îndoiți genunchiul la un unghi de 90 de grade și să fixați sau așezați membrul într-un suport special. Este necesar să se asigure imobilitatea zonei afectate pe perioada procedurilor chirurgicale.
 2. După aceasta, focalizarea patologiei este tratată cu antiseptice locale pentru a exclude atașarea unei infecții secundare, intoxicații sanguine. Apoi, plasturele turniquetului este efectuat pentru a limita fluxul de sânge sistemic direct la locul de patologie, se realizează prima puncție și se introduce un artroscop (un ac subțire cu o cameră).
 3. Excesul de lichid articular este pompat printr-o altă puncție, după care articulația afectată a genunchiului este spălată intens. Faceți câteva incizii și introduceți instrumente suplimentare, repetați aceleași manipulări. Nu există mai mult de 8 astfel de incizii mici pentru deschiderea articulațiilor, astfel încât ligamentele deteriorate și meniscul să se recupereze rapid.
 4. Este foarte important să se efectueze o curățare și spălare completă a cavității articulațiilor genunchiului cu spălare, pentru a elimina stagnarea, adăugarea unei infecții secundare, supurația și dizabilitatea suplimentară a pacientului. După operație, este important să se reducă sarcina pe zona veche a leziunii, altfel boala progresează în mod repetat.
 5. După finalizarea tuturor manipulărilor, chirurgul scoate instrumentul artroscopic din inciziile efectuate în zona genunchiului și efectuează suplimentar reabilitarea articulației. Dacă este necesar, un medicament cu efect bactericid sau antiinflamator este injectat în focalizarea patologiei; pentru un timp, lasă un tub de drenaj. Pacientul rămâne sub supravegherea unui specialist timp de câteva zile.

Specialistul plasează mici suturi cosmetice pe site-urile perforațiilor artroscopice. Utilizarea de antibiotice și antiinflamatoare în timpul operației este adecvată pur și simplu individual, este important să se ia în considerare contraindicațiile medicale și interacțiunile medicamentoase.

Anestezie pentru artroscopie a genunchiului

Întrucât artroscopia implică deschiderea minim invazivă a articulației genunchiului, anestezistul selectează în prealabil un medicament eficient pentru durere, iar pentru aceasta efectuează o serie de măsuri de diagnostic. În plus, atunci când alegeți anestezia, este important să luați în considerare durata operației. Iată ce trebuie să știți despre ameliorarea durerii înainte de a efectua procedura:

 1. Anestezie locală Este utilizat mai mult în metoda de diagnostic pentru determinarea patologiei, în timp ce o perioadă scurtă de timp este valabilă, asigură un efect mediocru.
 2. Anestezie de conducere. Asigură administrarea intra-articulară a lidocainei, al cărei efect analgezic se menține timp de 1 până la 2 ore, nu mai mult.
 3. Anestezie epidurală Cea mai frecventă metodă de anestezie modernă, cu un minim de contraindicații, care permite pacientului să rămână conștient, să controleze procesul de operație.
 4. Anestezie generală. O astfel de metodă de anestezie „învechită din punct de vedere moral” este rar folosită, deoarece are multe contraindicații medicale și dăunătoare sănătății.

Reabilitare

După ce pacientul părăsește starea „sub anestezie generală”, începe o scurtă perioadă de recuperare. În timpul unor astfel de proceduri minim invazive, reabilitarea durează de la 2 la 7 zile, în funcție de succesul operației, de complicațiile potențiale și de caracteristicile individuale ale organismului. Pentru a scurta această perioadă și pentru a se simți în curând recuperarea completă, medicii după operație oferă recomandări valoroase pacienților pe tema recuperării productive a structurii afectate:

 1. În primele zile după artroscopie, trebuie să scăpați de efort fizic excesiv, să respectați repausul la pat, să relaxați mușchii pentru a evita rupturile de focare ale patologiei.
 2. În locuri cu umflături crescute ca urmare a deteriorarii cartilajului, este necesar să se aplice comprese reci, să se efectueze masaj de drenaj limfatic, astfel „lichidarea” lichidului stagnant al articulațiilor.
 3. Se recomandă schimbarea regulată a pansamentelor sterile (o dată în 3 zile), pentru a evita formarea cheagurilor de sânge, este imperios necesar să folosiți lenjerie de compresie din tricotaje.
 4. În caz de deteriorare a meniscului după procedurile chirurgicale, piciorul operat trebuie să fie amplasat pe un deal și este necesară o bretelă de fixare.
 5. Pentru a restabili mobilitatea articulară, este necesar să se supună unui curs complet de proceduri fizioterapeutice, respectând toate recomandările privind reabilitarea rapidă.

Dacă s-a efectuat artroscopie pe genunchi, medicamentele și fizioterapia sunt o componentă importantă a terapiei intensive. În ultimul caz, vorbim despre electroforeză, un curs de masaj, terapie de exercițiu, terapie UHF, fizioterapie, care necesită un curs complet de 10 până la 12 proceduri. Recenziile pacienților despre o astfel de reabilitare sunt extrem de pozitive, deoarece restaurarea structurii articulației genunchiului are loc într-un ritm accelerat.

Complicații după artroscopie a genunchiului

Funcția afectată a articulației genunchiului nu este restabilită imediat, iar în absența reabilitării planificate sau a încălcării cerințelor de sterilitate ale unui instrument medical, tabloul clinic poate fi agravat. Complicațiile potențiale reduc semnificativ calitatea vieții unui pacient clinic, culcat. Sunt însoțite neapărat de cursul procesului inflamator. Prin urmare, pacientul se plânge de:

 • durere acută a focalizării patologiei;
 • creșterea temperaturii corpului;
 • umflarea excesivă în zona genunchiului afectat;
 • înroșirea pielii;
 • durere la mișcare;
 • scăderea performanței;
 • instabilitate emoțională.

Preț

Artroscopia (endoscopia) a genunchiului se efectuează într-o spitalizare preliminară. Operația nu este ieftină (prețul este palpabil), dar după ce oferă un efect terapeutic stabil, o perioadă lungă de remisie. Nu este necesară înlocuirea articulației genunchiului și pacientul nu se simte deloc handicapat. După o examinare amănunțită, chirurgia artroscopică pe articulația genunchiului se efectuează în multe centre medicale din Capitală, întrebarea este doar în preț. Informații financiare împreună cu prețurile pentru Moscova sunt prezentate mai jos:

Denumirea clinicii medicale

Costul intervenției chirurgicale pe meniscul articulației genunchiului, ruble

Prima operatie

12 500

Doctor Miracol la Școală

13 200

Clinicile HE din Vorontsovskaya

38 000

Clinica SM pe Yaroslavl

20 000

Centru de tratament în zona Park Kultury

15 000

CELT pe autostrada entuziastilor

55 000

Capitala clinicii pe Arbat

34 000

Opinii

Irina, 47 de ani. În cazul meu, artroscopia articulației genunchiului a fost însoțită de edem sever. Potrivit medicilor, temperatura și roșeața ar fi trebuit să dispară la 2 până la 3 zile de la procedură, dar reabilitarea mea s-a târât aproape 7 zile. Iar la întoarcerea acasă, situația nu s-a îmbunătățit mult, a trebuit să-mi dezvolt propriul picior.
Ivan, în vârstă de 45 de ani, am făcut o operație atât de complicată acum mai bine de 10 ani, după o accidentare sportivă, așa că cicatricea a rămas pe viață. Totul ar fi bine, dar, oricum, vremea răsucește într-adevăr articulațiile. Poate așa afectează vârsta, dar mă refer la artroscopie. Deși recenziile despre operație sunt pozitive, recomand să introducem un înlocuitor și să alegem un alt tratament chirurgical pentru genunchii bolnavi.
Olga, 39 de ani. Cu câțiva ani în urmă, tatăl meu a suferit artroscopie cu un menisc al structurii genunchiului. De îndată ce lichidul a fost pompat, roșeața și umflarea severă a genunchiului au trecut. Acasă, tata a respectat toate recomandările medicului, așa că a ajuns repede în picioare. Exerciții fizice simple sunt efectuate acasă, acționează rapid și eficient.
Olga, 46 de ani După o accidentare, am tratat și articulația genunchiului în acest fel. Sunt foarte mulțumit de efectul terapeutic, deoarece mobilitatea membrelor nu este limitată, iar cicatricea este practic invizibilă. Singurul negativ este că au implicat anestezie generală, după care nu mi-am mai putut recupera mult timp. Pentru înlocuire, este mai bine să alegeți anestezia epidurală.
Atenție! Informațiile prezentate în articol sunt destinate doar orientării. Materialele articolului nu necesită tratament independent. Doar un medic calificat poate face un diagnostic și poate oferi recomandări pentru tratament pe baza caracteristicilor individuale ale unui anumit pacient.

Urmărește videoclipul: Artroscopie live (Aprilie 2020).